Съвети при тренировки в горещо време (втора част)

Framar.bg
Ако обичате да тренирате на открито, дори през горещите летни дни, то е изключително важно да знаете как да помогнете на тялото си да се охлажда ефективно. В противен случай рискувате тялото ви да прегрее, което освен, че не е никак приятно е и опасно за здравето.

В първия материал стана ясно, че трябва да пригодим тялото и сърцето си към високата температура и че потенето е добро за спортистите.

Днес продължаваме с още няколко ценни съвета за тренировки в горещо време.

Научете тялото си да губи по-малко соли
Освен че с предните две техники ще увеличите потенето и ще тренирате сърцето си, в дългосрочен план, тялото Ви ще започне да губи по-малко ценни електролити чрез потта. Така при редовни тренировки, тялото Ви намалява солта в потта.

Всъщност това е механизъм, чрез който тялото се научава да запазва по-добре тези соли, защото те са важни за работата на мускулите. Така ще се намалят нуждите от прием на електролитни напитки по време на тренировка и ще Ви е нужно само да имате достатъчно вода.

Ако планирате продължително натоварване запасете тялото си със соли
Този съвет важи само за продължителни натоварвания в горещо време, като през останалото приемът на сол не трябва да е висок. Ако планирате сериозно и продължително натоварване като маратон или триатлон е добре няколко дни преди това да добавите към храната добавка с електролити за спортисти, за да го заредите с достатъчно соли.

Така тялото Ви ще може да се хидратира добре, което ще Ви помогне при тренировката в горещо време.

Охлаждайте тялото си
Има много стратегии, които могат да бъдат полезни, за поддържане на нормална телесна температура и избягване на прегряването.

Ето няколко от тях:

Поливайте често главата и лицето си с вода – Чувството за свежест от водата ще даде сигнал на мозъка Ви, че тялото се охлажда, което ще увеличи издръжливостта. Може преди тренировка да вземете хладен душ, за да започнете тренировката от по-ниска температура.

Използвайте дрехи за спортисти – Макар да си мислите, че памучната тениска е добър избор, с нея ще Ви е значително по-горещо. Спортните дрехи се правят от специални материи, които пропускат потта и дават възможност на тялото да се охлажда по-добре. При избор на спортен екип е добре да се подберат именно такива материи.

Пийте вода – Не забравяйте, че охлаждащата течност на тялото Ви е точно водата, която поддържа достатъчния обем на кръвта. Най-добре не чакайте докато сте прекалено жадни, а пийте по-малко количество, но винаги когато почувствате жажда. Добре е винаги да имате бутилка под ръка.

Ограничете излагането на слънце – Опитайте се да тренирате на места, където слънцето не пече пряко върху вас – между дървета, сгради и др. Имайте предвид, че директната слънчева светлина повишава най-много телесната температурата и една от най-честите причини за топлинен удар.

Please follow and like us:
error