Световното първенство по ориентиране излъчи най-добрите спринтьори

С традиционната за начало спринтова дистанция в Сигулда, Латвия, днес започна световното първенство по ориентиране. В рамките на деня се провежда квалификация, в която мъжете и жените са разделени в три потока, а място на финала намират първите 15 от всеки от тях.

И в дамската и в мъжката надпревара големите фаворити Мая Алм и Даниел Хюбман не дадоха шансове на съперниците си и се поздравиха със златните медали.

Организаторите се бяха погрижили за технични и трудни маршрути. В спринтовете е от основно значение да се намери баланса между скорост и техника, като особено второто е далеч по-важно, тъй като добрият избор на вариант може да спести ценни секунди.

При жените нямаше драматични обрати на напрежение в крайното класиране, като трите медалистки бяха на солидни разлики. Датчанката Мая Алм доказа, че няма равна в тази дисциплина и с време 13:43 минути за маршрут от 3,8 км (по права линия) успя да грабне златото.

Втора остана шведката Туве Александершон, която остана на близо 17 секунди. В самия край тя направи грешка, която й костваше около 3-4 секунди, така че тя не се оказа решаваща за титлата. Трета е друга великолепна спринтьорка – Юдит Виде от Швейцария, която обаче остана на 27 секунди.

Единственият български представител във финала – дългогодишната ни състезателка Илияна Илиева, зае 38-мо място с изоставане от 3:02 минути.

Едва две секунди не позволиха на най-добрия ни спринтьор Иван Сираков да намери място във финала при мъжете, който беше спечелен от универсалния състезател от Швейцария Даниел Хюбман. Той измина 4,3 км (по права линия) за 14:05 минути и триумфира с 1,1 секунда пред новозеландеца Тим Робертсън. Драмата за третото място обаче беше още по-жестока и то отиде при швейцареца Андреас Кибурц, изостанал на 20,1 секунди от шампиона. Изявеният спринтьор Яник Михелис от Белгия не успя да се качи на подиума заради с 0,6 секунди по-слабо време.

В неделя е спринтовата щафета, в която участие за българия ще вземат Илияна Илиева, Ивайло Каменаров, Димитър Желязков и Кристина Иванова.

Please follow and like us:
error

Вашият коментар