Норвежец и рускиня с титлите на средната дистанция в Латвия (видео)

Норвежецът Ескил Киненберг и рускинята Наталия Гемперле спечелиха трудната и технична средна дистанция от световното първенство по ориентиране, което се провежда в Латвия от 4 до 11 август.

Организаторите бяха подготвили стръмен терен със слаба видимост и добра до слаба проходимост в Национален парк Гауга, който затрудни и най-добрите. Феновете видяха ужасяващи грешки и драматични развръзки.

При жените тройката бе далеч от очакваната. Наталия Гемперле, която е великолепна ориентировачка, бе малко очакван победител, но тя мина през 4,8 км маршрут (по права линия) за 32:02 минути при очаквано време от организаторите в рамките на 33. На 1:30 минути остана финландката Марика Тейни, която печели първия си индивидуален медал от световно първенство. Голямата изненада на деня при медалистите беше младата французойка Исиа Басе, която се нареди трета.

Драмата на деня обаче беше за без съмнение най-добрата и комплексна състезателка в последните 2-3 години – шведката Туве Александершон. Тя направи досадна грешка още на първите две точки, а в стремежа си да навакса изоставането подмина коварната трета точка, като вместо на нея отиде на четвърта. Това обърка целия й план, тъй като в посоката, която пое така и не намери следващия контролен знак. След повече от 12 минути лутане, тя отново мина през четвърта, уверена че всичко е наред и продължи по маршрута без да осъзнава, че ще бъде декласирана. Тя сбърка отново на седма точка, което не бе от значение.

Кристина Иванова регистрира изоставане от 12:50 минути и зае 52-ро място, а Илияна Илиева е 54-та с пасив от 13:40.

При мъжете шампионът също беше неочакван. Ескил Кинеберг вече имаше световна титла, но в щафетата миналата година, а този медал бе първият му от световни и европейски първенства. Той започна бягането си с идеята да минимизира грешките за сметка на скоростта в стремежа си постепенно да навлезе в правилния ритъм. Доказателство за страхотната му форма бе изборът на вариант за една от последните точки, за която той мина скоростно през изключително стръмен участък. В крайна сметка мина по 5,9 км трасе (по права линия) за 32:59 минути.

Вторият – Даниел Хюбман нямаше ден през цялото време, като направи няколко грешки в началото и на моменти изоставаше с над минута на контролите. С много силен финал обаче той взе среброто с изоставане само от шест секунди. Трети е сънародникът му от Швейцария Флориан Ховалд на 14 секуди.

Драма не липсваше и тук, а срещу името й бе това на най-силния в днешния ден Улав Лунданес от Норвегия. Той бягаше страхотно – без грешки и на висока скорост, но сбърка фатално на една от точките, като на около 30 метра от нея се отклони в ляво, а след това имаше нужда от близо две минути, за да се върне в правия път. Той остана шести с изоставане от 43 секунди.

Денят беше страхотен за семейство Басе, тъй като след бронзовия медал на Исиа, брат й – Лука се нареди на престижното седмо място.

Иван Сираков регистрира изоставане от 6:30 минути за 38-мо място. Доказателство за трудните маршрути е 37-ото място на носителя на осем медала от световно първенство Фабиан Хартнер от Швейцария.

Програмата продължава с щафетата в четвъртък. При мъжете за България участие ще вземат Иван Сираков на първи пост, Иво Каменаров на втори и Димитър Желязков на трети пост. При дамите ще стартира Илияна Илиева, която ще предаде на Кристина Иванова, а Лилиана Гоцева ще е на трети пост.

Please follow and like us:
error

Вашият коментар