Александершон и Лунданеш спечелиха кралската дисциплина

Шведската състезателка Туве Александершон и норвежкият й колега Улав Лунданеш спечелиха кралската дисциплина от световното първенство по ориентиране в Рига – дългата дистанция. За Александершон това е трети пореден златен медал в класиката и общо шести от световни шампионати. Три пъти поред шампион е и Лунданес, който днес взе пета класика и общо осмо злато от WOC.

За разлика от останалите дни, в последния старт от програмата на шампионата изненадите бяха малко. Туве тръгна мощно от самото начало и не постави под съмнение дори за миг превъзходството си по избяганите по gps 12,73 км, които взе за 1:14:04 ч. Втора се нареди специалистката в спринта Мая Алм от Дания с изоставане от 1:27 минути. Трета е швейцарката Сабине Хаусирт с пасив от 2:26 минути.

Трите направиха сериозна разлика пред останалите си съпернички, като четвъртата в класирането – световната шампионка в спринта Наталия Гемперле от Русия изостана на над 5 минути..

Българската състезателка Илияна Илиева сътвори истинско геройство, участвайки във всички пет старта на шампионата, а днес се нареди 29-та с изоставане от 23:34 минути. Кристина Иванова е на 47-мо място, на 34:11 минути.

По подобен начин се разви и битката при мъжете. Улав Лунданеш тръгна мощно и за разлика от средната дистанция не допусна нито една грешка. Той мина 18 км в гората на парка Гаужа за 1:37:43 минути.

Изнанадата дойде с второто място, което зае украинецът Руслан Глибов. Той бяга отлично с малки грешки, но финалът му бе повече от впечатляващ, а пасивът от едва 2:37 минути в края бе истинско геройство. Третият, Фабиан Хертнер от Швейцария също греши, но особено фатална се оказа грешка на една от последните точки, заради която Глибов го изпревари.

Пореден силен старт направи Иван Сираков, който се нареди 28-ми с изоставане от 17:53 минути.

Please follow and like us:
error

Вашият коментар